De pols is een gewricht dat begint bij de onderarm en eindigt net voor de vingers. De pols is samengesteld uit botten, kapsels, banden, spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten. Samen zorgen ze ervoor dat we onze handen correct kunnen bewegen en ze verbinden onze handen met onze armen. De pols bestaat uit 2 gewrichten en aan de binnenzijde van de pols bevindt zich de slagader.
Een polsblessure is simpelweg een blessure aan de pols. De meeste polsblessures ontstaan door een val, maar tijdens het sporten is er ook een extra risico voor een polsblessure. Er zijn twee soorten polsblessures, de acute polsblessure en geleidelijke polsblessure.
Welke polsblessures komen het meest voor
Verzwikking van de pols
De pols kan door een val of botsing dubbelklappen. De pezen en banden komen dan onder grote spanning te staan. Een polsverzwikking is te herkennen aan warmte en pijn rondom het polsgewricht, een zwelling en eventueel een verkleuring.
Polsbreuk
Als een harde klap of val het kraakbeen en/of de botten beschadigd, is er sprake van een polsbreuk. Een polsbreuk is te herkennen aan een combinatie van veel pijn, zwelling en het onvermogen om je vingers te bewegen.
Instabiliteit van de pols
Na een botsing of val kunnen de handwortelbeentjes verschoven zijn, dit zorgt voor instabiliteit en kan beknelling tot gevolg hebben. Het kan er voor zorgen dat je het polsgewricht niet meer goed kunt bewegen.
Carpaal tunnel syndroom
Het carpaaltunnelsyndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de arm. Het Carpaal Tunnel Syndroom zorgt voor een doof, tintelend en pijnlijk gevoel in de hand en vingers. Het begint voornamelijk in of rondom de duim, wijsvinger en ringvinger.
Artrose van de pols
Artrose is ook wel slijtage aan het kraakbeen. Het slijten van het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten niet meer soepel over elkaar heen schuiven. Het directe botcontact zorgt voor pijnklachten die alleen maar kunnen toenemen.