Osteoporose

Osteoporose is een fenomeen dat staat voor poreus bot. Osteoporose is een aandoening van de kwetsbaarheid van botten. De kwaliteit van de botstructuur verslechtert door snelle botafbreuk en vertraagde bot aanmaak. Osteoporose is anders dan artrose, hier wordt het echter wel vaak mee verward. Het menselijk lichaam maakt continu nieuw botweefsel aan en breekt continu botweefsel af. Meestal breken we tot de leeftijd van 35 minder botweefsel af dan dat we nieuwe botweefsel aanmaken. In dit geval is de toename van het botweefsel groter dan de afname. Naarmate we ouder worden verminderen we de productie van nieuw botweefsel dit is het normale verouderingsproces. De botmassa wordt dus veel kleiner en hoe minder botmassa, hoe kwetsbaarder het bot. Bij osteoporose wordt het calciumgehalte in de botten heel erg laag en verandert daardoor ook de botstructuur van de botten. Dit vermindert de sterkte van de botten waardoor er broze botten ontstaan, deze broze botten zullen gemakkelijk breken. Osteoporose is een systemische botziekte. Het broos worden van de botten gebeurt dus niet alleen waar u uw bot breekt, er is hiervan sprake in heel het lichaam.

Hoe ontstaat osteoporose?

Tot ongeveer uw 30e levensjaar komt er meer botweefsel bij dan dat er botweefsel wordt afgebroken. Vanaf uw 40e levensjaar is de situatie echter omgekeerd: er wordt meer botweefsel afgebroken dan er botweefsel bij komt. De botmassa neemt af, hoe minder botmassa, hoe zwakker de botten. Maar dit betekent niet dat iedereen osteoporose zal krijgen. Er zijn een aantal elementen die het risico op osteoporose vergrootten, dit zijn: 

  • Leeftijd
  • Te snel werkende schildkier
  • Alcohol, roken en weinig lichaamsbeweging
  • Eerdere botbreuk die heeft plaatsgevonden na uw 50ste
Osteoporose

”Bij Fysio Alblasserdam behandelen we u liever vandaag dan morgen. Daarom houden wij onze wachtlijsten kort. Klachten en/of pijn verergeren namelijk als er niets aan gedaan wordt. Bovendien is het belangrijk om te weten wat er speelt en wat u kunt doen aan uw herstel. Verbijt de pijn niet, maar maak zo snel mogelijk een afspraak.”

Fysio Alblasserdam: Wat zeggen onze patiënten:

4/5

Raoul Peters

”’Fijne praktijk om geholpen te worden”

5/5

John de Goede

”Ik kon super snel terecht en fijne terapeuten .” 

4.5/5

Sandra Dank 

”Top service.”

”Bij Fysio Alblasserdam zijn er verschillende specialismen onder één dak te vinden om zo het best mogelijke behandelplan voor u op te kunnen stellen. Het behandelplan wordt altijd in overleg opgesteld en uitgevoerd.”

Klachten van osteoporose

Van osteoporose merkt u eigenlijk niet veel, het brengt geen pijn met zich mee of andere moeilijkheden. U merkt echter iets van osteoporose als u iets breekt, u zal dan veel pijn voelen en door de breuk kan uw houding veranderen of kunnen uw botten een andere houding aannemen. Door osteoporose neemt de botsterkte af en zakken de wervels langzaam in. Dit veroorzaakt vooral pijn bij het opstaan ​​en bewegen. Als u eenmaal iets breekt, is de kans om het een tweede keer te breken groter.

Meer weten over Fysio Alblasserdam?

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag: 8:00-18:30 uur
Avonden en weekenddagen: op afspraak

Contactgegevens

Ohmweg 5, 2952 BD Alblasserdam
Telefoon: 0180849257
Email: info@fysio-alblasserdam.nl

Contactformulier

    Beginnen met chatten
    Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn? Direct een medewerker nodig? Bel 0180849257